"Sitigrup" savetnik za "Telekom"

Bez autora
Jul 04 2010

Vlada Srbije donela je odluku da se za finansijskog savetnika u postupku prodaje državng udela u "Telekomu Srbija" angažuje konzorcijum koji predvodi investiciona banka "Sitirup", rekao je ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić. Zadatak finansijskog savetnika biće da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored događaja oko raspisivanja tendera. Finansijski savetnik trebalo bi da razmatra da li bi bilo preporučljivo sada prodati državni udeo u "Telekomu" i koliki deo, ali i koje kriterijume treba da ispuni kupac akcija. Tender za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u "Telekomu" raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice Nezavisnih Država, u iznosu većem od 500 miliona evra. Država Srbije poseduje 80 odsto akcija u "Telekomu Srbija", a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj "Dojče Telekom" ima 30 odsto kapitala.

"Sitigrup" savetnik za "Telekom"Za finansijskog savetnika u postupku prodaje državnog udela u "Telekomu Srbija" biće angažovan konzorcijum koji predvodi investiciona banka "Siti grup", odlučila Vlada Srbije.

Vlada Srbije donela je odluku da se za finansijskog savetnika u postupku prodaje državng udela u "Telekomu Srbija" angažuje konzorcijum koji predvodi investiciona banka "Sitirup", rekao je ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić.

"Vlada je donela odluku da se angažuje finansijski savetnik, a to je 'Sitigrup' za prodaju 'Telekoma'", rekao je Dulić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Zadatak finansijskog savetnika biće da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored događaja oko raspisivanja tendera.

Finansijski savetnik trebalo bi da razmatra da li bi bilo preporučljivo sada prodati državni udeo u "Telekomu" i koliki deo, ali i koje kriterijume treba da ispuni kupac akcija.

Tender za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u "Telekomu" raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice Nezavisnih Država, u iznosu većem od 500 miliona evra.

Država Srbije poseduje 80 odsto akcija u "Telekomu Srbija", a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj "Dojče Telekom" ima 30 odsto kapitala.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekuje se da će tender za prodaju dela akcija "Telekoma Srbije" biti raspisan krajem leta ili početkom jeseni, a ceo postupak prodaje državnog udela u "Telekomu" trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Prodaja paketa akcija "Telekoma" u nadležnosti je Ministarstva finansija.

U skladu sa novom zakonskom regulativom, pre same prodaje, mora se obaviti prenos akcija "Telekoma" sa Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" na Vladu Srbije i izvršiti besplatna podela akcija građanima i zaposlenima u tom javnom preduzeću.

Uredba o konverziji zemljišta


Vlada je danas usvojila i uredbu o naknadi za konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljistem.

Ministar Dulić je objasnio da uredba predviđa da se konverzija može platiti lokalnoj samoupravi i u nepokretnostima, odnosno kvadratima objekata i da se može platiti na rate.

On je naveo da će fabrike i drugi industrijski objekti koji su tokom privatizacije kupljeni kako bi se u njima proizvodnja nastavila, "odnosno kako bi u njima ljudi radili i u koje je investiran novac da bi se unapredila proizvodnja", kada uđu u postupak konverzije, verovatno biti privilegovani, jer će za njih cena konverzije biti minimalna moguća.

Navodeći da misli pre svega na velike sisteme koji su uspešno privatizovani i koji uspešno rade, Dulić je kazao da će oni tu cenu moći da plate u narednih 20 godina.

Veliki broj njih neće ni morati da plati konverziju, "jer smo ih izjednačili sa svima onima koje danas pozivamo da investiraju u Srbiju", rekao je Dulić i dodao da je reč o onima koji mogu da zaposljavaju ljude i koji su spremni da investiraju u opremu, kojima će biti ponuđeno besplatno zemljište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik